sunnuntai 31. maaliskuuta 2013

TAVAKSI TULLUT PÄÄSIÄISPÄIVÄLLINEN

Olipa ihanaa  taas toteuttaa tavaksi tullut pääsiäispäivällinen! Nuorempana oli kyllä  pystyvämpi,  nykyään pelkkä päivällisen aikaansaaminen tuntuu saavutukselta. Nytkin vain yksinkertaisesta sellaisesta  kyse. Olen aina nauttinut  kovasti laittaa erilaiselle porukalle tarjoilut ja tälläytyä sitten tilaisuuden emännäksi.

Olut - porkkanakastike
• ½  salottisipulia (porukka pelkää sipulia)
• 8 porkkanaa
• 2 rkl voita
• 2 rkl fariinisokeria
• iso tölkki  keskiolutta
• 1  lihaliemikuutio
• ½ kasvisliemikuutio
• suolaa ehkä
• kermaa 3-4 dl
• (kastikkeen suurustajaa, esim. Maizenaa)

Lisää kuvia
Suikaloin porkkanat tulitikkumaisen kokoisiksi, sipulin hyvin pieneksi. Panen pannuun voita,  porkkanat ja pienityt sipulit. Kaadan tirisevien porkkanoiden ja sipulin sekaan olutta sen verran että paistos juuri ja juuri peittyy. Lisään olutta ennen kuin paistos alkaa kuivua siihen saakka kunnes porkkanat vaikuttavat kypsiltä. Murennan joukkoon yhden lihaliemi- ja puolikkaan kasvisliemikuutioita. Lisään kerman. Suurustan Maizenalla tai vastaavalla.

Yleensä tarjoilen tämän kastikkeen kokonaisen possunfileen ja kermaperunoiden kera. Teen kastikkeen ja kermaperunat edellisenä päivänä valmiiksi. Possunfileen paistan juuri päivälliselle. Tarjoan sen isossa uunivuokassa. Riittävän ajoissa ennen päivällistä kaadan olut – porkkanakastikkeen kypsän possunfileelle sekä  laitan kermaperunat uuniin. Salaattina joku yksinkertainen lehtisalaattipohjainen. Lihan kanssa sopii vielä omena-, aprikoosi- tai luumuhillo. Tänään ruuan kanssa oli sicilialaista BARONE MONTALTO  punaviiniä.

Haaveeni on tulla vielä samanlaiseksi matriarkaksi ruuanlaitossa kuin oma äitini. Tehdä mahdollisimman hyvää ruokaa ja nauttia sitä yhdessä perhepiirissä ja ystävien kesken.

14 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Ei ollenkaa, pelkkää keskiolutta vaan ja maku ja herkullisuus sitä luokkaa, että hintansa fäärti.

      Poista
  2. Kaunis keväinen kattaus! Kiva idea tuo höyhen lautasliinan päällä! Taidanpa lainata ideaa omalle huomiselle perhepäivälliselle!Meillä on huomenna ruokapöydässä 8 hlöä, niinkuin melko usein. Vähän liian paljon jotta sopisimme hyvin ruokapöydän ääreen. Mutta sopu sijaa antaa, meille ei nimittäin mahdu ruokapöytään suurempaa pöytää ellei laajenneta terassin puolelle, Ja siitä ei isäntä ole jostain kumman syystä vielä innostunut:-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kattaus aina yhtä vaikeaa meikäläiselle, en saa koskaan sellaista kuin mielisin.Pieni pöytä, toisaalta helppo kattaa, mutta isommalle porukalle käy ahtaaksi. Tuohon erkkeriimme ei myöskään mahdu suurempaa pöytää.
      Kuvan ottamisen jälkeen löysin vielä pääsiäismunat jotka lisäsin höyhenen viereen. Pajunkissavarsikin olisi kiva, mutta ei meillä vielä sellaisia löytynyt.

      Poista
  3. Jes, varsinaista kevätsiivousta! Onnistuin saamaan blogiini uutta ilmettä, jihuu! Kyllä sitä vanhakin oppii, kun on vain aikaa ja kärsivällisyyttä kokeilla. Mitähän kaikkea sitä tekisikään, jos saisi vielä kädestä pitäen opetusta tällaiseen tekemiseen ;)

    VastaaPoista
  4. varmaan todella hyvää tuo olut-porkkanakastike! kaunis ja edustava kattaus! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Porkkana - olut - kerma, niin aivan mahtava makuyhdistelmä, nam! Nuorena tyttönä tuon kastikkeen oriveden opistolla opin ;)

      Poista
  5. Kaunis kattaus ja ihanalle kuulostaa ruoka, nam!
    Tuohon pöytään on nautinto istahtaa.

    Kattaus on kivaa puuhaa kun on aikaa ja varsinkin kun on useampi syöjä:)
    Mukavaa alkanutta huhtikuuta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos!

      Kattaus on tärkeä seikka, jolla tunelmaa kohottaa.
      Mutta se on myös kivaa puuhaa, totta!

      Kiitos, samoin sinulle!

      Poista
  6. Upea menu ja todella kaunis kattaus! :)

    Toivottelen hyvää pääsiäisestä laskeutumista ja mukavaa huhtikuuta!:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kastikkeen tekeminen vie aikaa, mutta ei ole muuten vaikea tai työläs.

      Kiitos, hyvää kevättä sinulle myös!

      Poista